Vår besöksnäringsansvariga, Gunmarie Persson, bloggar här om hälsa och vardagsmotion. Hon kommer att testa de unika produkter och tjänster som vi tar fram i projektet - men även andra produkter. Fungerar dessa produkter för vardagsmotionären?

UPPDRAGET: GUNMARIE TESTAR!

Kanske har du något förslag på produkt att testa? Eller en fråga/kommentar?
Att bidra till en ökad folkhälsa är viktigt, maila till Gunmarie på sciencehexagons@gmail.com

Att connecta i sig själv!

20190416_192300

Jag har så länge jag kan minnas alltid varit en människa som gillar ensamheten men som samtidigt vill ha nära relationer.  Nära relationer i den bemärkelsen att jag kan få utlopp för min kreativa[]

20190416_192300

Jag har så länge jag kan minnas alltid varit en människa som gillar ensamheten men som samtidigt vill ha nära relationer.  Nära relationer i den bemärkelsen att jag kan få utlopp för min kreativa sida. Känna att jag och de jag för tillfället arbetar med klickar, att det vi skapar fyller en funktion för andra och för oss själva.

Det senaste året har gett mig insikter att allt får ta den tid det tar. Det har resulterat i bättre hälsa, mindre stress, vetskapen om min kärna, vad som driver mig. Vad jag ska jobba med och vad jag framförallt inte ska jobba i. “Tidssystemet”. Vi är ofta så fokuserade på framtiden och vad som händer där att vi alltför ofta glömmer att livet pågår här och nu.

Man ska stressa till jobb och  stressa runt. Jag passar verkligen inte in i en 8-17 mall. Men den vetskapen om att jag har frihet under ansvar, att jobba mot deadlines, att styra min egen tid ger desto mer till det företag jag kanske gör ett uppdragsjobb till.

Jag hinner mer eftersom jag kan känna in mig i görandet och som i sig ger mer tid i varandet. Tiden talar för oss inte emot oss! Detta är ett tankesätt man inte kommer in i på en gång. Jag säger inte att det passar alla – men mig. Vissa kallar det slowliving – och för mig handlar det  om livsnöjdhet.

Framförallt har den här “hälsoresan” lärt mig se vad som är viktigast i mitt liv!  När någon gör något så uppfattar jag det på ett nytt sätt som jag tidigare inte tog mig tid till att se. När jag hjälper någon annan, så är jag DÄR just då, och kan ge en massa bra idéer, kärlek och inspiration.

Så är det med träningen också. Jag inser att allt har sin tid. Jag har varit halvkrasslig ett par dagar fast jag vill egentligen bara köra på. Idag skulle jag egentligen ha ökat träningsprogrammet men min PT  sa , vänta GM , minst tre dar. Det bästa av allt är faktiskt att jag har inget motstånd längre till träningen!  Å tillsvidare ska jag stoppa i mig lite ketoskost varvat med ett eller annat påskägg och en massa micro greens!

20190412_105536

Det är resan som räknas! 

 

 

[ minimize ]

Leva sunt är inte svårt

20190411_125206

Jag är uppvuxen på 70-talet där en typisk svensk kost bestod av mycket mejeriprodukter, för lite grönt och en hel del halvfabrikat. För det var så normen såg ut. Men jag fick  också tidigt[]

20190411_125206

Jag är uppvuxen på 70-talet där en typisk svensk kost bestod av mycket mejeriprodukter, för lite grönt och en hel del halvfabrikat. För det var så normen såg ut. Men jag fick  också tidigt lära mig om tankens kraft, att vi har den starkaste healern inom oss, hur vi kan hjälpa kroppen att minnas, lära och läkas genom meditation och tankens kraft.

Under hela mellanstadiet utövade jag mindfullness och meditation. Var inte riktigt medveten om det då utan det var först under senare år som jag förstod. Vi hade ett lärarpar, upplevdes nog som väldigt stränga, främst av våra föräldrar , men så här efteråt inser jag vilken fantastisk lärometod dom förmedlade till oss. Kanske inte passade alla att ha 10 minuters avslappning och visionsarbete varje dag men för mig har det haft betydelse.

Vetskapen om att min kropp är mitt tempel, vetskapen om hur vi påverkas av våra tankar och att vi kan styra om våra tankesätt. Vikten av bra mat och träning. Människan vet det här men många väljer att inte prioritera.

Men det hjälper såklart inte att bara tänka utan det handlar om att fokusera på rätt saker och göra förändringar från grunden. Har långsamt börjat förändra min magbakteriekultur, ändrat om kosten – slutat med smör bland annat och följer ett träningsschema i enormt lugn takt mot för jag är van vid. Detta för att jag ska förebygga olika skaderisker inför en mer exploativ träningsform.

Det har tagit ett par veckor från första träningsdagen att ändra om tankesättet. Hade ett enormt motstånd i början men det har faktiskt  släppt.  För mig handlar hållbarhet (förutom miljö och klimat ) om hur jag kan leva på ett sådant sätt att jag håller i längden och att min kropp och själ mår så bra som möjligt.

Every day brings new choices

 

 

 

 

[ minimize ]

Inspirationsbesök

Vill du veta mer om möjligheter med digitalisering, inspireras och få tips? shutterstock_1282636081 Center för hälsoinnovation – Home of internet of Sports är Mittuniversitetet och forskningscentrat Nationellt Vintersportcentrums EU-projekt för Internet of Sports och Outdoor. Projektet forskar och färdigställer modeller för kommersialisering utifrån användarens behov, både med landslag, företag, folkhälsa, motion och samlar några av världens främsta forskare inom skidsport. Projektet bidrar[]

Vill du veta mer om möjligheter med digitalisering, inspireras och få tips?
shutterstock_1282636081
Center för hälsoinnovation – Home of internet of Sports är Mittuniversitetet och forskningscentrat Nationellt Vintersportcentrums EU-projekt för Internet of Sports och Outdoor.
Projektet forskar och färdigställer modeller för kommersialisering utifrån användarens behov, både med landslag, företag, folkhälsa, motion och samlar några av världens främsta forskare inom skidsport. Projektet bidrar till den nationella satsningen att digitalisera Sverige. 
Vi kommer att, under 2019 och 2020, göra korta inspirationsbesök hos de som är intresserade. Projektets arbete pågår för fullt, och våra besök avser att visa på möjligheter inom den digitala världen, samt inspirera.
Välkommen att höra av dig!
[ minimize ]

Alpin skidåkning – en hälsosam motion för hela familjen!

51969871_10156188445497794_6417277882980106240_o
VM i Åre 2019, världsmästerskapen i alpin skidåkning, är nu avslutade. Sverige har därmed stått värd för fyra mästerskap genom tiderna, 1954, 1970 2007 och 2019 – alla gångerna i Åre.  Ett fantastiskt arrangemang som ger en[]

51969871_10156188445497794_6417277882980106240_o
VM i Åre 2019, världsmästerskapen i alpin skidåkning, är nu avslutade. Sverige har därmed stått värd för fyra mästerskap genom tiderna, 1954, 1970 2007 och 2019 – alla gångerna i Åre.  Ett fantastiskt arrangemang som ger en slags VM effekt för hela regionen och inspirerar till skidåkning. Det är så himla häftigt. Tack Svenska Landslaget och grattis till en silvermedalj – Anna Swenn-Larsson!


Vår egen professor Matej Supej, världsledande inom fälttester inom alpin vetenskap tillsammans med Svenska Alpina landslagens VD, Tommy Eliasson – Winter.

Min söndag tillbringade jag hemma i Ragunda och på en plats där jag tror intresset för många inom alpin skidåkning en gång startade –
nämligen i den lokala slalombacken.  Runt om i världen, i en miljö som är helt rätt , inspireras barn och ungdomar till såväl alpin skidåkning som ett livslångt intresse för fysisk aktivitet

Där jag bor i Bispgården, finns en helt perfekt backe för nybörjare, 400 meter lång med en fallhöjd på 70 meter. Liftanläggningen är bemannad och det finns också en klubbstuga med en liten servering ( där jag stod och sålde fika idag ) och en braskamin att värma sig vid. Anläggningen drivs helt ideellt av OK Forsarna Alpina sektion. Tillsammans med föräldrar och med stöd från näringslivet i Bispgården så arbetar vi lokalt för utveckling av backen och bygden.

Forsbacken i Bispgården väntar på er!

Just nu pågår också ett projekt i Östersund som Svenska Skidförbundet driver där det genomförs en unik satsning på att få fler barn att leka och röra på sig. Projektet har avsatt medel till inköp av skidutrustning till fyra fritidshem där barnen kan få låna utrustning gratis. Må hända det är kommersiella krafter som för alpina idrotten framåt –  men det är i uppväxtmiljön, lokalt och tillsammans med bland annat Svenska Skidförbundet, som den ideella idrottsrörelsen lägger grunden. Minns att ni är värdefulla!

 

 

 

 

 

[ minimize ]

Emil testar på uppdrag av Gun-Marie

För ett par dagar sedan var det testuppdrag i Östersund. Emil Landen är en specialist på underliga träningsredskap, han kan allt om boards[]

För ett par dagar sedan var det testuppdrag i Östersund. Emil Landen är en specialist på underliga träningsredskap, han kan allt om boards och cyklar och är skicklig på det!  Om du ser någon som kör omkring på en elcykel i Östersund så kan det vara Emil. Han har troligen en av få elcyklar som är på 1000 W i Sverige – i Norge är däremot är 1000 W standard.

Enhjuling Electric Unicycle – är ett riktigt bra maskin om du vill träna upp bålstyrka, sätesmuskeln och höfter och vem vill inte det. Det är ett självbalanserande elfordon och det krävs att man har tålamod om man vill lära sig åka på den. Det blir garanterat många fall men fördelen är att man oftast inte ramlar rakt ner i backen utan man kliver av den.  Detta är enligt Emil en väldigt rolig maskin men defintivt inget för den otålige då det tar ett tag att  lära sig att behärska maskinen.

Inget för mig då alltså men för Emil och många andra med en massa tålamod så är det en fantastiskt rolig maskin:-)

Ha en fortsatt fin helg! Idag när vi höll på att fixa ute i trädgården och med det framtida växthuset så blev jag påmind om att hösten faktiskt är här trots att ännu inte alla björkar hunnit blivit gula. Men just den här tiden, när löven börjar på att falla från träden och snön ännu inte kommit, är magiskt fina. Så underbart härligt.

 

[ minimize ]

Min ålderdom på kraftplattan

Rikard försöker pressa systemet så jag ska vinna över Kee och Johan

Kraftplatta? Kan det vara kul för alla? I vintras testade jag kraftplattan med ganska bra resultat. Fick testa balans, hopp och “kulsprutespring”. Genom mätningar på kraftplattan kan[]

Rikard försöker pressa systemet så jag ska vinna över Kee och Johan

Kraftplatta? Kan det vara kul för alla? I vintras testade jag kraftplattan med ganska bra resultat. Fick testa balans, hopp och “kulsprutespring”. Genom mätningar på kraftplattan kan vi se svagheter och vet därmed vad varje enskild idrottare bör prioritera, träna upp, undvika fall och därmed kan det alpina landslaget förbättra sina åkares prestationer.


Här utmanar jag Johan på kraftplattan

Fysiska tester är av stor vikt inte bara inom elitidrotten utan också inom samhället. Det läggs mycket tid på att utveckla fysiologiska färdigheter för att optimera sin idrottsliga prestation som till stor del handlar om styrka och explosiv styrketräning, att förflytta sig snabbt, få iväg en boll snabbt osv.
Vad har sådana som du och jag för nytta av en kraftplatta då? Självklart kan vi bli starkare, men när vi sedan blir äldre kan vi också träna balans och minska risk för fallskador.


Kee hävdar att hon vann- men vi vet inte för resultatet försvann

För projektets del så handlar det om att identifiera den exakta samhällsutmaningen. Våra forskare formar just nu vår första kraftplatteuppgift, det sk. caset. Det som gör det annorlunda mot för det som gjorts tidigare är att vi kommer att lägga till annorlunda funktioner.
Jag ska själv testa så får ni se!
Det blir spännande!

 

 

[ minimize ]

Studenterna har anlänt!

M_A_Lars_big Idag har  våra två utländska internships, Mads Kjaer Madsen från Danmark
och Lars Hallstrom från USA anlänt. Mads kommer att inga i case teamet för alpint under supervisor Matej Supej och Lars i teamet för snowboard under supervisor Matthias[]

M_A_Lars_big
Idag har  våra två utländska internships, Mads Kjaer Madsen från Danmark
och Lars Hallstrom från USA anlänt. Mads kommer att inga i case teamet för alpint under supervisor Matej Supej och Lars i teamet för snowboard under supervisor Matthias Gilgien.
Studenterna Mchaela Hörnfeldt och Adam Olofsson ingår också i teamet där Michaela kommer att arbeta med vårt outdoor case och Adam med programmering.
Personalstyrkan består nu av totalt 10 personer i projektet och så har vi våra kollegor/samarbetspartners på skidförbundet!
Ett härligt gäng med många grymma tränings-och hälsotips!

[ minimize ]

Åre Alpine Center of Excellence

Här är två bilder från projektets/ Ski[]

Här är två bilder från projektets/ Ski Team Swedens test-och demomiljö: Åre Alpine Center of Excellence. Tänker att här kan jag träna varje gång jag är i Åre på kontoret. Må passa på!
Gör: Springer runt i huset och pratar med våra forskare som tålmodigt förklarar avancerad teknik.
Men…upplever det som att jag tränat på väldigt bra!

[ minimize ]

Det största hindret för nya upptäckter är inte okunskap – det är att man tror att man har kunskap…

Projektet Internet of Sports är ett EU-projekt som bedriver forskning i världsklass, dvs det vi skapar inom sport teknologi finns inte, vilket gör att resultatet blir en konkurrenskraftig produkt som gynnar regionen. Unikt för projektet är att de processer vi skapar kommer att ligga till grund för processerna i det nya regionala innovationssystemet som ska bli ett nav i tillväxt. Dvs att kommersialisera forskning och banbrytande idéer. Projektet har som[]

Projektet Internet of Sports är ett EU-projekt som bedriver forskning i världsklass, dvs det vi skapar inom sport teknologi finns inte, vilket gör att resultatet blir en konkurrenskraftig produkt som gynnar regionen. Unikt för projektet är att de processer vi skapar kommer att ligga till grund för processerna i det nya regionala innovationssystemet som ska bli ett nav i tillväxt. Dvs att kommersialisera forskning och banbrytande idéer.
Projektet har som mål att skapa en plattform för Internet of Sports, det andra målet är att långsiktigt påverka folkhälsan där vi arbetar parallellt med elit och motionärer. Tillsammans med de tre vinterlandslagen längd, skidskytte och alpint utvecklar vi ny banbrytande teknik för att de ska bli än mer konkurrenskraftiga. Detta skalas sedan ner till appar på folkhälsonivå. Om en vecka står vi inför
vindtunneltester med en helt ny sorts farthjälm, detta gör vi i Italien, Milano.
Strax innan sommaren leverade vi vårt första outdoor case åt företaget Triangia. Trangiaköket har sett likadant ut i 70 år, att digitalisera detta har varit mycket intressant då vi inte ändrat något, men tillfört spännande, diskreta funktioner – som bl a kan bedöma koktid och hur mycket bränsle som behövs (viktigt när man packar sin ryggsäck). Trangia expanderar på en internationell marknad och dess funktioner kan bidra till att nya målgrupper hittar produkten. Ökad försäljning ger fler jobbtillfällen hemmavid.
Förutom att vi är med och grundar Åre Alpine Center of Excellence så samverkar vi också för att ta fram en ny typ av turistapp och vi kommer att delta i digitalisering av system för idrottsrörelsen bland en hel del annat spännande som kommer löpa på fram till 2020.

I morgon utökas vårt internationella projektteam och vi kommer hämta upp våra tre universitetsstudenter som blivit antagna till de olika casen, en från USA, en från Danmark, en från Sverige.
Välkommen till Åre-Östersund!

 

 

 

[ minimize ]

I balans med naturen

Hej! Jag heter Gun-Marie Persson och bor i det lilla samhället Bispgården i Ragunda – en plats jag älskar och som är mitt hem. Det är även här jag driver mitt företag tillika min passion – där ett av mina uppdrag är att jobba i projektet Center för Hälsoinnovation – Home of Internet of sports. Syftet med projektet är att ta fram teknik och produkter för såväl elit som folkhälsa[]

Hej! Jag heter Gun-Marie Persson och bor i det lilla samhället Bispgården i Ragunda – en plats jag älskar och som är mitt hem. Det är även här jag driver mitt företag tillika min passion – där ett av mina uppdrag är att jobba i projektet Center för Hälsoinnovation – Home of Internet of sports. Syftet med projektet är att ta fram teknik och produkter för såväl elit som folkhälsa och att stärka den regionala konkurrenskraften.  Projektet ägs av Mittuniversitetet och drivs av Nationellt Vintersportcentrum.

Blev så glad när jag fick frågan att jobba i detta projekt som har så många spännande delar. Förutom att tillsammans med landslagen i längd, alpint och skidskytte inför VM på hemmaplan, där våra forskare bland annat ska bidra till förbättrad åkteknik och minskade skador så jobbar vi också med att utveckla produkter som ännu inte finns. Produkterna ska sedan kunna användas  av oss vanliga motionärer.

Jag skriver vanliga motionärer för det är i det “facket” jag placerar mig själv och som vanlig motionär representerar jag då också folket. Kan dessa produkter verkligen bidra till att jag eller “folk” får bättre hälsa? En hel grupp av utövare?

Jag har ett inre driv som ofta styr mig, jag vill bara göra saker jag är bra på och ha roligt när jag gör dem så detta projekt är verkligen en utmaning när vi kommer till syftet med projektet. Alla vill ju leva hälsosamt men det finns många undanflykter. Min roll i detta projekt är att ansvara över blogg, media och marknadsföringen. Min roll är också att ansvara över besöksnäringsföretagen, se potentiella turistföretagares idéer och presentera för våra internationella forskare. Är idén bra, är den unik, går den att sälja på både en lokal marknad som en internationell?

Jag är inte elitmotionär men har inte heller en direkt otränad, okej ett par extra kilon sedan mina barn föddes, få se, var det redan 5 år sedan, ja hjälp vad tiden går men jag tar tag i det här med “hälsan” en annan dag. Känner någon igen sig?

Men någonting har hänt under de här månderna. Jag har tammefan blivit medveten om min hälsa! Dom som känner mig vet att jag brukar gå ut hårt, överdrivet och med fullt engagemang i det som fångar mig. Jag har snappat upp diverse från Skidförbundets personal och blivit positivt påverkad och har samtidigt hemma haft förmånen att leva nära en människa som liksom jag vill leva ett hälsosammare liv.

Det började med en 10 dagars vattenfasta för att rena kroppen, rensa bort gamla beteenden och snabba på processen att få kroppen att gå in i ketos. Sedan tog jag och spontanköpte 100 kg vikter som nu ligger på vardagsrumsgolvet. Vi har blivit medveten om att vi ska försöka äta mer grönt och mindre kött. Försöker laga vegetariskt men resultat hos barnen, inte broccoli nuuuuu igen!  Jag delar ogärna in mitt liv i jobb och fritid. Tänker att jag på ett kreativt  men kanske långsökt vis står och tränar fast jag gör ett jobb. För träning och folkhälsa  är faktiskt grunden i det jag ska skriva om.

Sedan ska jag också skriva om våra olika case och testa en del prylar. Ser redan nu framför mig hur jag svingar mig ut i Årebackarna, testar ski-cross, eller varför inte rullskridskor? Allt kommer jag inte testa själv. Jag kommer plocka in vänner ibland som hänger med mig ut på olika uppdrag allt för att se om dessa prylar passar oss vanligt “folk” som ska utöva “hälsa”.

Den här sommaren har jag verkligen varit ute i naturen för utöva folkhälsa! Mitt mål har varit att komma i balans men också för att glömma bort tid och rum. Jag vill vakna förväntansfull och ibland ägna mig åt ingenting. Ingenting som faktiskt kan bli allting! Imorgon packar jag väskan för att åka till Alpina Nationalarenan och börja på att testa olika prylar. Exakt allt vet jag ännu inte. Men  tro mig, jag kommer att vakna förväntansfull!

 

 

[ minimize ]