Vår besöksnäringsansvariga, Gunmarie Persson, bloggar här om hälsa och vardagsmotion. Hon kommer att testa de unika produkter och tjänster som vi tar fram i projektet - men även andra produkter. Fungerar dessa produkter för vardagsmotionären?

UPPDRAGET: GUNMARIE TESTAR!

Kanske har du något förslag på produkt att testa? Eller en fråga/kommentar?
Att bidra till en ökad folkhälsa är viktigt, maila till Gunmarie på sciencehexagons@gmail.com

Blieben sie fit im Berlin?

gm-tärning.jpgDen har varit på besök igen, latmasken. Bekvämlighetsträna som jag och min pt kallar det. Det känns nämligen så, som att något utanför mig greppar tag och styr mig. Jag vaknar upp och undrar vad som ska till[]

gm-tärning.jpgDen har varit på besök igen, latmasken. Bekvämlighetsträna som jag och min pt kallar det. Det känns nämligen så, som att något utanför mig greppar tag och styr mig. Jag vaknar upp och undrar vad som ska till för att kunna transformeras. Vad är det jag inte ser? Vad behöver jag för att motiveras?

Det är ju så att vi ärver så mycket mer än vad vi tror. Mönster, trauman och upplevelser som sedan landar på forskarens bord. Att se sanningen kan göra ont och det kan krävas mod att stå kvar i den. Den viktigaste lektionen jag fått i mitt liv är om kärlek för det är den största gåvan vi människor fått. Att känna den kärlek som inte är bunden till något är också den absolut svåraste för vårt mind att förstå och det krävs mod att följa dess impulser. Det krävs mod att vara tillåtande.

Jag har kommit på vad min grej är och det är att vara tillåtande. Mitt jobb handlar om att knyta kontakter,  att vara ödmjuk, att tillåta och se affärsmöjligheter. Att vara strategisk. Att möta varje människa med ett öppet sinne.  Jag älskar det för det är det finaste du kan göra för dig själv och för andra, att tillåta. Att tillåta alla vara som dom är och sedan väva ihop partners, projekt och framtida samarbeten.

Det är min grej!

IoS_2_test_OSD

[ minimize ]

Största grundbulten till folkhälsa är positiv energi!

Alla människor befinner sig på olika frekvenser. Men alla kan också höja sin frekvens. Och vad är en frekvens och vad menar jag med det?

Jo… en frekvens är där du befinner dig energimässigt, känslomässigt och[]

Alla människor befinner sig på olika frekvenser. Men alla kan också höja sin frekvens. Och vad är en frekvens och vad menar jag med det?

Jo… en frekvens är där du befinner dig energimässigt, känslomässigt och andligt, den formas av hur du känner och hur du bestämmer dig för att tänka och förhålla dig.

Därför befinner sig människor på olika frekvenser! Ju mer positiv man är desto högre frekvens och mer positiv energi strömmar igenom kroppen.

Man kan höja sin frekvens för att må bättre, bli mer kreativ och harmonisk. Forskare bekräftar i alla fall effekten av vibrationer som har vissa frekvenser på mänskligt DNA medan en annan viss frekvens kan skapa en konflikt med vårt inre.

Jag har läst någonstans, kom ej ihåg var, att musik med låg frekvens har använts vid bland annat krig och denna frekvens sägs ha höjt människornas egon.

Andliga ledare och munkar har alla känt till denna heliga och läkande frekvens länge och använder det ofta i ceremonier för att man ska komma in i rätt stämning!

Så i mina lurar nu på morgonen flödade musik från Änglagård, Mozart och Enya. Jag ska ge detta ett försök nu även fast det var rätt opeppande musik att springa till men fredagens träningspass är nu avklarad!

[ minimize ]

GER RÄTT TANKAR OCH ATTITYD BÄTTRE HÄLSA?

Varje tanke är en våg av energi och vårt energifält är kopplat till allt som omger oss. Har funderat den sista tiden på hur mycket tid jag lägger utanför mig själv på andra istället för på mig själv. Så fort vi[]

Varje tanke är en våg av energi och vårt energifält är kopplat till allt som omger oss. Har funderat den sista tiden på hur mycket tid jag lägger utanför mig själv på andra istället för på mig själv. Så fort vi kliver in i relation fördelar du energi både på den personen och dig själv. Är du inte hel och harmonisk uppstår en obalans som kan dra upp dom djupaste, djupaste såren. Då kan vi inte uppleva ett fullt ut hjärtöppnande möte.

Kan en annan människa verkligen såra oss? Och är detta hälsa? Ja, kroppslig harmoni i tanke och åtgärd ger hälsa.

Om människor kan såra är nog individuellt, men graden av detta faller tillbaka på hur vi tänker inom oss själva.

Vår upplevelse är vår upplevelse och det är förstås inte okej att upprepa saker som sårar när du talat om din gräns. Jag tror också att om detta uppstår så vill man inte/ är inte redo att titta på sina egna känslor. Ibland behöver faktiskt yttre saker hjälpa oss tillbaka för att kunna se såren i oss själva och titta på dem så att vi kan läkas och bli fria. Först då kan vi uppleva en underbar relation med någon!

Därför är jag glad! Jag har läromästare som hjälper mig känna. Jag har insett att kärlek gör inte ont däremot rädsla och att vi kommer dit vi ska så länge jag äger min egen energi och kan rikta den dit jag väljer. Där finns också tilliten – till oss själva och våra val. Jag vill ha denna äkta kärlek!

Så kan en optimistisk och positiv attityd hjälpa mig att hålla mig glad och frisk?

Det finns faktiskt vissa forskningsbaserade bevis på att det så kan. Läste om en studie från 2016, från Harvard hur en positiv inställning relaterar till hälsa.  Denna forskning visade på att när attityd och hälsa kopplades ihop då hände det grejor. Jag har därför rest runt hela veckan. Sollefteå, Åre, Östersund, Hammarstrand, Utanede. Träffat vänner, suttit vid vattendrag och fokuserat inåt på mig själv. Jag har gråtit och jag har skrattat. Hela veckan har gått i glädjens tecken. Jag har mått bra!

Haft möte med min personliga tränare i Åre igår och idag. Jag följer planen. Minus 5 kg på vågen plus muskler så i verkligheten kanske det är 10 kg för att muskler väger mer. Jag kämpar vidare för folkhälsan. 5 kg till i slutet av augusti är nästa plan. Vi har också planerat in en del resor i höst. Jag älskar att resa i mitt yrke. Då höjer jag automatiskt min vibration. Vi kom in på att prata om vibrationer kontra hälsa och ett barndomsminne kom till mig.

 

Musik som jag skrivit tidigare om är så himla magiskt. Rätt frekvens. När jag var 9 år spelade jag piano och fiol. Något jag ångrade att jag slutade med. Men jag spelade i alla fall i 9 år. Lärde mig aldrig noter. Gick alltid på känslan. Hade högsta betyg i musik av vår musiklärarinna, Kerstin Millgård Hellberg. Hon visste att jag inte kunde läsa noter men hon visste att jag kunde lyssna och hade gehör. Men någonstans på vägen så stängde jag av. Från att ha spelat klassisk musik Symphony NO 40 och 14, Deep blue och en massa annat som vibrerade på en högre frekvens, varje dag i ett par års tid – till att inte spela alls.

Jag förstår att jag redan då kunde connecta till en högre frekvens om jag ville. En frekvens som jag idag kallar mindfullness. Vi alla vibrerar på en viss frekvens på samma sätt som jorden vibrerar på en viss frekvens, tex att vara i vatten har en hög vibration liksom att omge sig med människor som har det. Vi har badat och badat och inser att inget yttre kan egentligen hota oss!

Photo by Pixabay on Pexels.com

[ minimize ]

Vi kan lära oss folkhälsa från plantorna!

Har ni funderat över hur hjärnan och kroppen fungerar? Hur ofta låter vi inte våra tankar bli våra herrar istället för tvärtom? Att låta universum jobba för dig istället för att uppleva motstånd. Att låta mina tankar få[]

Har ni funderat över hur hjärnan och kroppen fungerar? Hur ofta låter vi inte våra tankar bli våra herrar istället för tvärtom? Att låta universum jobba för dig istället för att uppleva motstånd. Att låta mina tankar få bli mina tjänare istället för att de ska bli mina herrar?

Det här med helhetshälsa, folkhälsa och hur vi människor sakta men säkert stressar sig sönder och samman, det är ett så intressant forskningsområde.

Jag skulle vilja samla det som finns inom hälsa och förvandla det till ett användbart “mind”. Plattformen ser jag som en kreativ plats som möjliggör att vi kan ta oss dit vi önskar och att vara aktivt närvarande när vi gör det. Människors missnöje kan bli en väg till att visa andra. Att tillåta allt att vara som det är, att sjunka in i upplevelsen för att slippa stress och förbli avslappnad.
Just nu har jag mycket odlingsfokus på hjärnan. Skriver också en förstudie om en green-box med labratorium som finns i Bispgården. Den kan förädla och producera en oansenlig mängd plantor och i kombination med annat skulle denna kunna bli väldigt unik gällande både miljö, lokalproducerade grödor, permakultur som fytoremidering.
Har funderat mycket på växter kontra helhetshälsa. Läste en gång i en bok. Kommer tyvärr inte ihåg vem som skrivit men jag tycker det är värt att översättas och det handlar om empati.  När du planterar och det inte växer så skyller du inte på plantan. Du tittar efter olika anledningar till varför inte plantan mår bra. Den kanske behöver lite gödning, mer vatten, mindre sol och mer kärlek. Du skyller aldrig på växten.
Om vi har problem i livet, med familj, vänner, jobb eller vad det kan vara så skyller vi oftast på den andra personen. Många tar till självmedicinering i olika former för att dämpa känslor istället för att våga möta sig själva. Istället stänger man av alla känslor vilket till slut bara föder mera sjukdomar, kaos och destruktivitet. Men om vi vet hur vi ska ta hand om vänner, anställda eller vad så kommer de att må bra och växa, som plantan.  Att argumentera eller skylla på andra har ingen positiv effekt. Att istället inte skylla på andra, att inte argumentera utan att bara förstå.
Då kan du tillåta allt att vara som det är. Då kan man gå till ett ok och sedan är det över. Då kan man slappna av och sjunka in i upplevelsen som den är. Respekterar man inte situationen då är det tyvärr som det är. Det blir en fas, en våg men också så mycket enklare att gå vidare.
Att respektera varandras gränser är naturligt. Om du sedan också respekterar och förstår orsaken bakom vissa ageranden  och du visar att du kanske också verkligen förstår! Då är du fin! För då kan du också lämna situationen.  Med glädje. Med ljus och med kärlek!
“The moment you change your perception, is the moment you rewrite the Chemistry of your body” – Dr. Bruche H. Lipton
[ minimize ]

Kvantmekanik för folkhälsa!

Den största gåvan vi människor fått är att uppleva kärleken. Då pratar jag om en kärlek som inte är bunden till någon eller något, flummigt va? Den kärleken bara är och allt annat runt ikring dig som tex[]

Den största gåvan vi människor fått är att uppleva kärleken. Då pratar jag om en kärlek som inte är bunden till någon eller något, flummigt va? Den kärleken bara är och allt annat runt ikring dig som tex pojkvän, kul jobb, fint hus eller what ever är bara såååå mycket bonus. Den som upplever kärlek vet att inget annat egentligen behövs.

Tidigare har jag studerat kvantmekanik i ett par år som innebär fördjupad kunskap inom neurospykologi och kvantfysik där jag  kan om jag vill genom certifikat leda företag och organisationer genom en utvecklingsprocess. Lifescience som är ett av mina andra områden är bara så coolt! Det handlar egentligen om compassion – samband mellan hjärta och hjärna. Det är också ganska enkelt. Du gör något i tanke, ord och handling som du vet gynnar dig själv. Du vet också att det du gör gynnar andra människor. Det du gör förbrukar inte dig.

Det handlar om struktur och att skapa ett morfiskt fält av villkorslöshet och allt börjar med en stillhetsprocess – i ett medvetet val. Inspiration, passion, sanning i stunden = villkorslöshet. När du känner inspiration så handlar det om att du egentligen går bortom den mentala konstruktionen.  Passionen skapar vibrationer och vågrörelser som fyller på mittlinjen och det gott folk, det skapar flow!

När du väl får insikt finns ingen väg tillbaka.

Så därför filosoferar jag lite om kvantmekanik istället. Älskar neutroner. De finns överallt på jorden. Dessa kan skapas genom din medvetenhet och de kan bli uppslukade av svarta hål.  Det handlar också om astrofysik. Tänk om det finns ett jag i ett parallellt universum? OMG!! Ha ha ha! En orkan som springer på!

Oavsett, jag fyller min hink med glitter, kastar glitter på alla som är mottaglig för glitter. Glitter på dig, på dig, på alla! Alla som lyfter sig fortsätter jag kasta glitter på! Kram

[ minimize ]

” I huvudet på en munk”

Förståelse, medvetenhet och koncentration. Förståelse är nyckelordet i Buddismen och det handlar om självkännedom. Medvetenhet handlar om att medvetet betrakta kroppen medans koncentrationen handlar om att lugna sinnet och få en ökad intuition. Detta är vad som övas inom meditationen i[]

Förståelse, medvetenhet och koncentration. Förståelse är nyckelordet i Buddismen och det handlar om självkännedom. Medvetenhet handlar om att medvetet betrakta kroppen medans koncentrationen handlar om att lugna sinnet och få en ökad intuition. Detta är vad som övas inom meditationen i ett Buddistiskt Tempel. Vad går då detta koncept ut på? Enligt munkarna så handlar det om att hela, förfina och utveckla sinnet. Meditation är mycket gynnsam både för vår fysiska och psykiska hälsa. Upptäckten att hjärnan är formbar innebär att du själv kan ta ansvar för ditt eget välbefinnande.

Redan i gymnasiet köpte jag bl.a  böcker kring andlig utveckling, alternativ medicin och ekomat inom begreppet Life-Science. Jag kände ingen annan som höll på med det då så jag skämdes lite. Men nu har jag förstått att det kanske är just sådana som jag, som har lite svårt att sitta still som behöver meditera lite extra. Det behövs faktiskt inte många timmars meditation för att du ska få en utökad DMT-utsöndring av tallkottkörteln.

Det sägs att i ett avlägset förflutet var tallkottkörteln inte bara vårt tredje öga utan en mottagare och sändare inom begreppet kvantmekanik. Tallkottkörteln förbättrar kontakten med det högre jaget och den inre rösten. Forskningen sägs också veta vad som blockerar detta “tredje öga”. Det handlar om allt från skräpmat till intag av alkohol och tobak.  Genom meditation så kan faktiskt energi cirkulera i detta område trots en halvkast livsstil.

Men det finns dom som bemästrar detta genom meditation. Läste nämligen en intressant forskningsartikel “I hjärnan på en munk ” där hjärnforskaren Richard J. Davidson hade studerat munkarnas gamma-vågor i hjärnan. Dessa gammavågor har betydelse för inlärning, koncentration och minneslagring. Resultatet var att munkarna behöll gammavågorna även när de sov medan dessa gammavågor enbart uppstår vid problemlösning hos gemene man.
Artikeln finns att läsa i sin helhet här

Där jag bor i Bispgården har vi två tempel med munkar. Det finns olika inriktningar inom också Buddismen och munkarna tillhör olika “samfund”. Vi har Buddharama som har sitt tempel ovanför Thailändska Paviljongen och så har vi Wat Piyadhamaram som ligger i Bispfors. Hit kommer det årligen nya munkar som praktiserar och lär ut bland annat meditation och Piyadhammaram firar här i dagarna 12 års jubileum.

Många timmar har jag suttit hos munkarna som för mig blir som ett ärligt möte med mig själv. Lite som att gå och bikta sig fast jag går till munken. Ibland gör jag merit och ibland mediterar jag. Fungerar det då? Eftersom jag har mediterat sedan jag var 10 år så har det för mig aldrig handlat om ett koncept. Alltid varit mer självupplevt än bokkunskap.

Resultat. Jag älskar meditation och vill gärna dela med mig av den gåvan. Så välkommen att kontakta mig om ni vill göra ett besök hos munkarna i Bispgården!

[ minimize ]

Håller med Finländarna, bastubad och kallbad är = KONST!

I mig och i vårt växthus växer det just nu enormt!

Jag vill ha äventyr – inte manualer! Jag älskar att inspirera människor. Jag älskar allt just nu! Såklart har jag väldiga ego-dagar men jag tänker att den[]

I mig och i vårt växthus växer det just nu enormt!

Jag vill ha äventyr – inte manualer! Jag älskar att inspirera människor. Jag älskar allt just nu! Såklart har jag väldiga ego-dagar men jag tänker att den ultimata kärlekshandlingen är att låta de  man älskar få leva så fritt som möjligt och att de får växa som de vill!
Lite så tänker jag om växthuset också! Låt det få växa lite som det vill, fast med en stabil grund!

Det jag upplever som fantastiskt, har jag ett enormt behov av att sprida vidare, oavsett om det är sååå superflummigt eller inte! Det roliga är att det bakom det superflummiga faktiskt många gånger finns en kvantfysisk förklaring ( som jag inte tänker gå in på i detta inlägg)

OKEJ!!!! Jag kände tidigt när vi bestämde oss för att bygga ett växthus att jag verkligen ville ha flera funktioner.  Vet inte om jag någonsin kommer kunna ta in hur bra det här blir !?!?!? Jag känner mig så tacksam för både växthuset och det jobb jag har med alla möjligheter till att testa olika hälsorelaterade upplevelser och detta inlägg handlar om kallbad!

Alltså, detta var inte roligt när jag steg ner första gången – jag är dessutom väldigt lättfrusen! 7 grader. Hoppade i totalt fem gånger. Första gången upplevde jag det som att hjärtat skulle hoppa ur kroppen. Sista gången så var det rätt behagligt! Jag tror att om jag fortsätter så här hela sommaren så kommer jag vara fullt utrustad att stå emot en vinterkyla som jag faktiskt inte gjort på flera år och dessutom få en mängd massa hälsofördelar!

Bara älskar Life-science!

Men vad är det här bra för då? Enligt forskningen och akademin så vandrar enzymerna som du har i kroppen så otroligt mycket snabbare! Man mår också bra hela dagen efter ett kallbad! Det stimulerar också viktminskning och så kan du få ett sånt otroligt vackert hår. Känner lyckorus! Blir motståndig mot sjukdomar och stress! Dessutom tar också ofta idrottsutövare en kalldusch efter träningen för att stimulera muskelåterhämtningen!

Alltså sjukt inspirerad efter första kallbadet! Det fina är att jag sedan kan gå upp i ett hett växthus, nästan som en bastu!

Resultat: Jag mådde så grymt bra hela dagen! Har ju alltid älskat vatten och att bada på sommaren i någon sjö. Det ger för mig en sådan otrolig livsnöjdhet. Svårt att definiera men nog kan jag hålla med forskningen, att det ger ett lyckorus delux!!!

Kände mig helt fantastisk!

Nu ska vi gjuta färdigt golvet, det ska sedan kaklas. Det ska in en massa tomater och andra grönsaker! Ett bord , sköna sittplatser och en gammal skolkamin som vi till hösten kan elda i! Håller med finnarna, bastubad och kallbad är = KONST!
Vårt växthus = en plats att vårda själen och kroppen i. Kanske en social mötesplats? eller en plats att få vara i fred!

I nästa inlägg ska jag testa silvervatten, meditation och kanske CBD olja ( THC fri) ! CBD kan hjälpa till att balansera kroppens största signalsystem,  det endocannabinoida systemet, och ett balanserat signalsystem är ju något kanske alla vill ha!

 

[ minimize ]

Det handlar om dig!

Har ni tänkt på hur högt det värderas att kunna skapa med så få medel som möjligt? Istället skapar vi en ram för vårt skapande. Istället för att tänka, här är jag och min kropp. Let´s work togheter och begränsa[]

Har ni tänkt på hur högt det värderas att kunna skapa med så få medel som möjligt? Istället skapar vi en ram för vårt skapande. Istället för att tänka, här är jag och min kropp. Let´s work togheter och begränsa oss!  Begränsa så att alla onödiga energier inte stoppar upp flödet. Att låta sig begränsas är därför skönt. Så tänkte jag inte när jag var yngre. Genom att du blir begränsad så öppnar du för att använda din kreativa förmåga! Sen om det inte lyckas,  då kan man börja på att fundera, hur lyckas jag åstadkomma det jag vill?

Jag känner en kille som skapar med så få medel som möjligt och som inte har någon ram och är enormt kreativ. Idag var jag på ett möte och fick möjlighet läsa en ansökan. Efter detta känns det nästan som jag känner två. Det dessa  skapar är produkter som man inte direkt  förknippar med hälsa. Men det sköna är att det indirekt hör ihop med hälsa och livsnöjdhet. Kan du expandera din livsstil till en business? Then you ROCK!!! 

Överallt i världen kämpar människor med att få till en livsstilsförändring.  Life Science är ju en av de mest snabbast växande branscherna i världen. Vi vet att dåliga matvanor inte leder till en kroppsförändring och vi vet att det vi stoppar i oss har stor betydelse i kombination med rörelse. Men ändå? Varför ska det vara så svårt?

Det här ger folkhälsan skavsår inombords. Jag tror att bakom varje case finns någon form av blockering. Hur skulle ditt liv se ut, kännas om inte detta obehag som du dras med inombords berörde dig det minsta?

Jag hade definitivt en massa blockeringar innan min personliga tränare tog sig an mig.
(och ändå fuskade jag enormt från början, har jag erkänt nu ). Jag tror nämligen att det hela handlar om mindset, vilket hon hjälpt mig att lossa.  Med detta sagt vill jag fira och mitt utrymme att leka är enormt efter att jag hittade dansen. Bara efter ett par veckors träning har jag lyckats med en liten kroppsförändring. 

Under flera års tid har jag på något konstigt vis projecerat en föreställning om hur jag ska må, känna och vara när jag börjar träna igen. Men jag är här för att berätta sanningen, det som är min sanning.  Kom dock ihåg att allt är speglingar. Du som läser detta kommer möta olika saker i min text, inte samma som jag och kom ihåg, oavsett är det något som behöver uttryckas! 

Wow! Så himla häftigt! Nästa inlägg kommer att handla om när jag testar silvervatten! Ska också hämta ut en pulsklocka idag så ni kommer också få höra om när jag blev med blodtrycksmätare i kombination med min näringsplan som ska öka ämnesomsättningen och boosta musklerna!

[ minimize ]

Den helande psykologiska styrkan av dans!

Den här veckan har verkligen innehållit alla känslor! Glädje, skratt, gråt och lycka! Började med en kommentar på ett inlägg, vad lycka var för mig och om jag var lycklig. Lätt att svara random och jag började fundera[]

Den här veckan har verkligen innehållit alla känslor! Glädje, skratt, gråt och lycka! Började med en kommentar på ett inlägg, vad lycka var för mig och om jag var lycklig. Lätt att svara random och jag började fundera på lycka. När var jag riktigt lycklig, fri och mitt sanna jag? Jo, periodvis när jag har dansat! Läste sedan en intressant artikel om just dansens psykologiska effekt på hjärnan https://www.psychologytoday.com/intl/blog/the-athletes-way/201805/the-powerful-psychological-benefits-dance Dessutom är det en otroligt bra träningsform som jag garanterar går hem om du har barn som vill vara med i träningen. Även grannbarnen verkade lite fascinerade 🙂

 

Det är härligt med vänner som går med på alla ens superflummiga tester. Det började med hur man promenerar i olika kulturer. Jag går supersnabbt. Törs påstå att inte alla hänger med. Så skulle vi testa att gå sakta, en slags walking meditation. Min kompis till mig, fan du ser ju halvfull ut, påverkad. Jag till henne, din gång är inte så värst snygg heller. Ser ut som du är ute på sjukhuspromenad. Så stört! Det var såå jobbigt! Att gå från Hammarstrand upp till Ragunda kyrka tog 1 timme och 20 minuter. ( normala fall tar det 25 min för mig att gå samma sträcka)

RESULTAT: Mamma Mia vilken pulssänkare. Genom att göra en slow-walk så sänker du stressnivåerna och kommer in i harmoni. Kommer man in i harmoni så är det lättare att vara mottaglig för annan träning eller vad det nu det är man vill göra.  Man öppnar helt enkelt kroppens förmåga att ta emot nya saker.

Igår satt jag mest ute i växthuset och förberedde kommande veckors träningsprogram från min PT. Nu växlar jag upp!

Adios!

[ minimize ]

Att connecta i sig själv!

20190416_192300

Jag har så länge jag kan minnas alltid varit en människa som gillar ensamheten men som samtidigt vill ha nära relationer.  Nära relationer i den bemärkelsen att jag kan få utlopp för min kreativa[]

20190416_192300

Jag har så länge jag kan minnas alltid varit en människa som gillar ensamheten men som samtidigt vill ha nära relationer.  Nära relationer i den bemärkelsen att jag kan få utlopp för min kreativa sida. Känna att jag och de jag för tillfället arbetar med klickar, att det vi skapar fyller en funktion för andra och för oss själva.

Det senaste året har gett mig insikter att allt får ta den tid det tar. Det har resulterat i bättre hälsa, mindre stress, vetskapen om min kärna, vad som driver mig. Vad jag ska jobba med och vad jag framförallt inte ska jobba i. “Tidssystemet”. Vi är ofta så fokuserade på framtiden och vad som händer där att vi alltför ofta glömmer att livet pågår här och nu.

Man ska stressa till jobb och  stressa runt. Jag passar verkligen inte in i en 8-17 mall. Men den vetskapen om att jag har frihet under ansvar, att jobba mot deadlines, att styra min egen tid ger desto mer till det företag jag kanske gör ett uppdragsjobb till.

Jag hinner mer eftersom jag kan känna in mig i görandet och som i sig ger mer tid i varandet. Tiden talar för oss inte emot oss! Detta är ett tankesätt man inte kommer in i på en gång. Jag säger inte att det passar alla – men mig. Vissa kallar det slowliving – och för mig handlar det  om livsnöjdhet.

Framförallt har den här “hälsoresan” lärt mig se vad som är viktigast i mitt liv!  När någon gör något så uppfattar jag det på ett nytt sätt som jag tidigare inte tog mig tid till att se. När jag hjälper någon annan, så är jag DÄR just då, och kan ge en massa bra idéer, kärlek och inspiration.

Så är det med träningen också. Jag inser att allt har sin tid. Jag har varit halvkrasslig ett par dagar fast jag vill egentligen bara köra på. Idag skulle jag egentligen ha ökat träningsprogrammet men min PT  sa , vänta GM , minst tre dar. Det bästa av allt är faktiskt att jag har inget motstånd längre till träningen!  Å tillsvidare ska jag stoppa i mig lite ketoskost varvat med ett eller annat påskägg och en massa micro greens!

20190412_105536

Det är resan som räknas! 

 

 

[ minimize ]

Leva sunt är inte svårt

20190411_125206

Jag är uppvuxen på 70-talet där en typisk svensk kost bestod av mycket mejeriprodukter, för lite grönt och en hel del halvfabrikat. För det var så normen såg ut. Men jag fick  också tidigt[]

20190411_125206

Jag är uppvuxen på 70-talet där en typisk svensk kost bestod av mycket mejeriprodukter, för lite grönt och en hel del halvfabrikat. För det var så normen såg ut. Men jag fick  också tidigt lära mig om tankens kraft, att vi har den starkaste healern inom oss, hur vi kan hjälpa kroppen att minnas, lära och läkas genom meditation och tankens kraft.

Under hela mellanstadiet utövade jag mindfullness och meditation. Var inte riktigt medveten om det då utan det var först under senare år som jag förstod. Vi hade ett lärarpar, upplevdes nog som väldigt stränga, främst av våra föräldrar , men så här efteråt inser jag vilken fantastisk lärometod dom förmedlade till oss. Kanske inte passade alla att ha 10 minuters avslappning och visionsarbete varje dag men för mig har det haft betydelse.

Vetskapen om att min kropp är mitt tempel, vetskapen om hur vi påverkas av våra tankar och att vi kan styra om våra tankesätt. Vikten av bra mat och träning. Människan vet det här men många väljer att inte prioritera.

Men det hjälper såklart inte att bara tänka utan det handlar om att fokusera på rätt saker och göra förändringar från grunden. Har långsamt börjat förändra min magbakteriekultur, ändrat om kosten – slutat med smör bland annat och följer ett träningsschema i enormt lugn takt mot för jag är van vid. Detta för att jag ska förebygga olika skaderisker inför en mer exploativ träningsform.

Det har tagit ett par veckor från första träningsdagen att ändra om tankesättet. Hade ett enormt motstånd i början men det har faktiskt  släppt.  För mig handlar hållbarhet (förutom miljö och klimat ) om hur jag kan leva på ett sådant sätt att jag håller i längden och att min kropp och själ mår så bra som möjligt.

Every day brings new choices

 

 

 

 

[ minimize ]

Inspirationsbesök

Vill du veta mer om möjligheter med digitalisering, inspireras och få tips? shutterstock_1282636081 Center för hälsoinnovation – Home of internet of Sports är Mittuniversitetet och forskningscentrat Nationellt Vintersportcentrums EU-projekt för Internet of Sports och Outdoor. Projektet forskar och färdigställer modeller för kommersialisering utifrån användarens behov, både med landslag, företag, folkhälsa, motion och samlar några av världens främsta forskare inom skidsport. Projektet bidrar[]

Vill du veta mer om möjligheter med digitalisering, inspireras och få tips?
shutterstock_1282636081
Center för hälsoinnovation – Home of internet of Sports är Mittuniversitetet och forskningscentrat Nationellt Vintersportcentrums EU-projekt för Internet of Sports och Outdoor.
Projektet forskar och färdigställer modeller för kommersialisering utifrån användarens behov, både med landslag, företag, folkhälsa, motion och samlar några av världens främsta forskare inom skidsport. Projektet bidrar till den nationella satsningen att digitalisera Sverige. 
Vi kommer att, under 2019 och 2020, göra korta inspirationsbesök hos de som är intresserade. Projektets arbete pågår för fullt, och våra besök avser att visa på möjligheter inom den digitala världen, samt inspirera.
Välkommen att höra av dig!
[ minimize ]

Alpin skidåkning – en hälsosam motion för hela familjen!

51969871_10156188445497794_6417277882980106240_o
VM i Åre 2019, världsmästerskapen i alpin skidåkning, är nu avslutade. Sverige har därmed stått värd för fyra mästerskap genom tiderna, 1954, 1970 2007 och 2019 – alla gångerna i Åre.  Ett fantastiskt arrangemang som ger en[]

51969871_10156188445497794_6417277882980106240_o
VM i Åre 2019, världsmästerskapen i alpin skidåkning, är nu avslutade. Sverige har därmed stått värd för fyra mästerskap genom tiderna, 1954, 1970 2007 och 2019 – alla gångerna i Åre.  Ett fantastiskt arrangemang som ger en slags VM effekt för hela regionen och inspirerar till skidåkning. Det är så himla häftigt. Tack Svenska Landslaget och grattis till en silvermedalj – Anna Swenn-Larsson!


Vår egen professor Matej Supej, världsledande inom fälttester inom alpin vetenskap tillsammans med Svenska Alpina landslagens VD, Tommy Eliasson – Winter.

Min söndag tillbringade jag hemma i Ragunda och på en plats där jag tror intresset för många inom alpin skidåkning en gång startade –
nämligen i den lokala slalombacken.  Runt om i världen, i en miljö som är helt rätt , inspireras barn och ungdomar till såväl alpin skidåkning som ett livslångt intresse för fysisk aktivitet

Där jag bor i Bispgården, finns en helt perfekt backe för nybörjare, 400 meter lång med en fallhöjd på 70 meter. Liftanläggningen är bemannad och det finns också en klubbstuga med en liten servering ( där jag stod och sålde fika idag ) och en braskamin att värma sig vid. Anläggningen drivs helt ideellt av OK Forsarna Alpina sektion. Tillsammans med föräldrar och med stöd från näringslivet i Bispgården så arbetar vi lokalt för utveckling av backen och bygden.

Forsbacken i Bispgården väntar på er!

Just nu pågår också ett projekt i Östersund som Svenska Skidförbundet driver där det genomförs en unik satsning på att få fler barn att leka och röra på sig. Projektet har avsatt medel till inköp av skidutrustning till fyra fritidshem där barnen kan få låna utrustning gratis. Må hända det är kommersiella krafter som för alpina idrotten framåt –  men det är i uppväxtmiljön, lokalt och tillsammans med bland annat Svenska Skidförbundet, som den ideella idrottsrörelsen lägger grunden. Minns att ni är värdefulla!

 

 

 

 

 

[ minimize ]

Emil testar på uppdrag av Gun-Marie

För ett par dagar sedan var det testuppdrag i Östersund. Emil Landen är en specialist på underliga träningsredskap, han kan allt om boards[]

För ett par dagar sedan var det testuppdrag i Östersund. Emil Landen är en specialist på underliga träningsredskap, han kan allt om boards och cyklar och är skicklig på det!  Om du ser någon som kör omkring på en elcykel i Östersund så kan det vara Emil. Han har troligen en av få elcyklar som är på 1000 W i Sverige – i Norge är däremot är 1000 W standard.

Enhjuling Electric Unicycle – är ett riktigt bra maskin om du vill träna upp bålstyrka, sätesmuskeln och höfter och vem vill inte det. Det är ett självbalanserande elfordon och det krävs att man har tålamod om man vill lära sig åka på den. Det blir garanterat många fall men fördelen är att man oftast inte ramlar rakt ner i backen utan man kliver av den.  Detta är enligt Emil en väldigt rolig maskin men defintivt inget för den otålige då det tar ett tag att  lära sig att behärska maskinen.

Inget för mig då alltså men för Emil och många andra med en massa tålamod så är det en fantastiskt rolig maskin:-)

Ha en fortsatt fin helg! Idag när vi höll på att fixa ute i trädgården och med det framtida växthuset så blev jag påmind om att hösten faktiskt är här trots att ännu inte alla björkar hunnit blivit gula. Men just den här tiden, när löven börjar på att falla från träden och snön ännu inte kommit, är magiskt fina. Så underbart härligt.

 

[ minimize ]

Min ålderdom på kraftplattan

Rikard försöker pressa systemet så jag ska vinna över Kee och Johan

Kraftplatta? Kan det vara kul för alla? I vintras testade jag kraftplattan med ganska bra resultat. Fick testa balans, hopp och “kulsprutespring”. Genom mätningar på kraftplattan kan[]

Rikard försöker pressa systemet så jag ska vinna över Kee och Johan

Kraftplatta? Kan det vara kul för alla? I vintras testade jag kraftplattan med ganska bra resultat. Fick testa balans, hopp och “kulsprutespring”. Genom mätningar på kraftplattan kan vi se svagheter och vet därmed vad varje enskild idrottare bör prioritera, träna upp, undvika fall och därmed kan det alpina landslaget förbättra sina åkares prestationer.


Här utmanar jag Johan på kraftplattan

Fysiska tester är av stor vikt inte bara inom elitidrotten utan också inom samhället. Det läggs mycket tid på att utveckla fysiologiska färdigheter för att optimera sin idrottsliga prestation som till stor del handlar om styrka och explosiv styrketräning, att förflytta sig snabbt, få iväg en boll snabbt osv.
Vad har sådana som du och jag för nytta av en kraftplatta då? Självklart kan vi bli starkare, men när vi sedan blir äldre kan vi också träna balans och minska risk för fallskador.


Kee hävdar att hon vann- men vi vet inte för resultatet försvann

För projektets del så handlar det om att identifiera den exakta samhällsutmaningen. Våra forskare formar just nu vår första kraftplatteuppgift, det sk. caset. Det som gör det annorlunda mot för det som gjorts tidigare är att vi kommer att lägga till annorlunda funktioner.
Jag ska själv testa så får ni se!
Det blir spännande!

 

 

[ minimize ]

Studenterna har anlänt!

M_A_Lars_big Idag har  våra två utländska internships, Mads Kjaer Madsen från Danmark
och Lars Hallstrom från USA anlänt. Mads kommer att inga i case teamet för alpint under supervisor Matej Supej och Lars i teamet för snowboard under supervisor Matthias[]

M_A_Lars_big
Idag har  våra två utländska internships, Mads Kjaer Madsen från Danmark
och Lars Hallstrom från USA anlänt. Mads kommer att inga i case teamet för alpint under supervisor Matej Supej och Lars i teamet för snowboard under supervisor Matthias Gilgien.
Studenterna Mchaela Hörnfeldt och Adam Olofsson ingår också i teamet där Michaela kommer att arbeta med vårt outdoor case och Adam med programmering.
Personalstyrkan består nu av totalt 10 personer i projektet och så har vi våra kollegor/samarbetspartners på skidförbundet!
Ett härligt gäng med många grymma tränings-och hälsotips!

[ minimize ]

Åre Alpine Center of Excellence

Här är två bilder från projektets/ Ski[]

Här är två bilder från projektets/ Ski Team Swedens test-och demomiljö: Åre Alpine Center of Excellence. Tänker att här kan jag träna varje gång jag är i Åre på kontoret. Må passa på!
Gör: Springer runt i huset och pratar med våra forskare som tålmodigt förklarar avancerad teknik.
Men…upplever det som att jag tränat på väldigt bra!

[ minimize ]

Det största hindret för nya upptäckter är inte okunskap – det är att man tror att man har kunskap…

Projektet Internet of Sports är ett EU-projekt som bedriver forskning i världsklass, dvs det vi skapar inom sport teknologi finns inte, vilket gör att resultatet blir en konkurrenskraftig produkt som gynnar regionen. Unikt för projektet är att de processer vi skapar kommer att ligga till grund för processerna i det nya regionala innovationssystemet som ska bli ett nav i tillväxt. Dvs att kommersialisera forskning och banbrytande idéer. Projektet har som[]

Projektet Internet of Sports är ett EU-projekt som bedriver forskning i världsklass, dvs det vi skapar inom sport teknologi finns inte, vilket gör att resultatet blir en konkurrenskraftig produkt som gynnar regionen. Unikt för projektet är att de processer vi skapar kommer att ligga till grund för processerna i det nya regionala innovationssystemet som ska bli ett nav i tillväxt. Dvs att kommersialisera forskning och banbrytande idéer.
Projektet har som mål att skapa en plattform för Internet of Sports, det andra målet är att långsiktigt påverka folkhälsan där vi arbetar parallellt med elit och motionärer. Tillsammans med de tre vinterlandslagen längd, skidskytte och alpint utvecklar vi ny banbrytande teknik för att de ska bli än mer konkurrenskraftiga. Detta skalas sedan ner till appar på folkhälsonivå. Om en vecka står vi inför
vindtunneltester med en helt ny sorts farthjälm, detta gör vi i Italien, Milano.
Strax innan sommaren leverade vi vårt första outdoor case åt företaget Triangia. Trangiaköket har sett likadant ut i 70 år, att digitalisera detta har varit mycket intressant då vi inte ändrat något, men tillfört spännande, diskreta funktioner – som bl a kan bedöma koktid och hur mycket bränsle som behövs (viktigt när man packar sin ryggsäck). Trangia expanderar på en internationell marknad och dess funktioner kan bidra till att nya målgrupper hittar produkten. Ökad försäljning ger fler jobbtillfällen hemmavid.
Förutom att vi är med och grundar Åre Alpine Center of Excellence så samverkar vi också för att ta fram en ny typ av turistapp och vi kommer att delta i digitalisering av system för idrottsrörelsen bland en hel del annat spännande som kommer löpa på fram till 2020.

I morgon utökas vårt internationella projektteam och vi kommer hämta upp våra tre universitetsstudenter som blivit antagna till de olika casen, en från USA, en från Danmark, en från Sverige.
Välkommen till Åre-Östersund!

 

 

 

[ minimize ]

I balans med naturen

Hej! Jag heter Gun-Marie Persson och bor i det lilla samhället Bispgården i Ragunda – en plats jag älskar och som är mitt hem. Det är även här jag driver mitt företag tillika min passion – där ett av mina uppdrag är att jobba i projektet Center för Hälsoinnovation – Home of Internet of sports. Syftet med projektet är att ta fram teknik och produkter för såväl elit som folkhälsa[]

Hej! Jag heter Gun-Marie Persson och bor i det lilla samhället Bispgården i Ragunda – en plats jag älskar och som är mitt hem. Det är även här jag driver mitt företag tillika min passion – där ett av mina uppdrag är att jobba i projektet Center för Hälsoinnovation – Home of Internet of sports. Syftet med projektet är att ta fram teknik och produkter för såväl elit som folkhälsa och att stärka den regionala konkurrenskraften.  Projektet ägs av Mittuniversitetet och drivs av Nationellt Vintersportcentrum.

Blev så glad när jag fick frågan att jobba i detta projekt som har så många spännande delar. Förutom att tillsammans med landslagen i längd, alpint och skidskytte inför VM på hemmaplan, där våra forskare bland annat ska bidra till förbättrad åkteknik och minskade skador så jobbar vi också med att utveckla produkter som ännu inte finns. Produkterna ska sedan kunna användas  av oss vanliga motionärer.

Jag skriver vanliga motionärer för det är i det “facket” jag placerar mig själv och som vanlig motionär representerar jag då också folket. Kan dessa produkter verkligen bidra till att jag eller “folk” får bättre hälsa? En hel grupp av utövare?

Jag har ett inre driv som ofta styr mig, jag vill bara göra saker jag är bra på och ha roligt när jag gör dem så detta projekt är verkligen en utmaning när vi kommer till syftet med projektet. Alla vill ju leva hälsosamt men det finns många undanflykter. Min roll i detta projekt är att ansvara över blogg, media och marknadsföringen. Min roll är också att ansvara över besöksnäringsföretagen, se potentiella turistföretagares idéer och presentera för våra internationella forskare. Är idén bra, är den unik, går den att sälja på både en lokal marknad som en internationell?

Jag är inte elitmotionär men har inte heller en direkt otränad, okej ett par extra kilon sedan mina barn föddes, få se, var det redan 5 år sedan, ja hjälp vad tiden går men jag tar tag i det här med “hälsan” en annan dag. Känner någon igen sig?

Men någonting har hänt under de här månderna. Jag har tammefan blivit medveten om min hälsa! Dom som känner mig vet att jag brukar gå ut hårt, överdrivet och med fullt engagemang i det som fångar mig. Jag har snappat upp diverse från Skidförbundets personal och blivit positivt påverkad och har samtidigt hemma haft förmånen att leva nära en människa som liksom jag vill leva ett hälsosammare liv.

Det började med en 10 dagars vattenfasta för att rena kroppen, rensa bort gamla beteenden och snabba på processen att få kroppen att gå in i ketos. Sedan tog jag och spontanköpte 100 kg vikter som nu ligger på vardagsrumsgolvet. Vi har blivit medveten om att vi ska försöka äta mer grönt och mindre kött. Försöker laga vegetariskt men resultat hos barnen, inte broccoli nuuuuu igen!  Jag delar ogärna in mitt liv i jobb och fritid. Tänker att jag på ett kreativt  men kanske långsökt vis står och tränar fast jag gör ett jobb. För träning och folkhälsa  är faktiskt grunden i det jag ska skriva om.

Sedan ska jag också skriva om våra olika case och testa en del prylar. Ser redan nu framför mig hur jag svingar mig ut i Årebackarna, testar ski-cross, eller varför inte rullskridskor? Allt kommer jag inte testa själv. Jag kommer plocka in vänner ibland som hänger med mig ut på olika uppdrag allt för att se om dessa prylar passar oss vanligt “folk” som ska utöva “hälsa”.

Den här sommaren har jag verkligen varit ute i naturen för utöva folkhälsa! Mitt mål har varit att komma i balans men också för att glömma bort tid och rum. Jag vill vakna förväntansfull och ibland ägna mig åt ingenting. Ingenting som faktiskt kan bli allting! Imorgon packar jag väskan för att åka till Alpina Nationalarenan och börja på att testa olika prylar. Exakt allt vet jag ännu inte. Men  tro mig, jag kommer att vakna förväntansfull!

 

 

[ minimize ]