Gunmarie
Persson
Social media
Hospitality industry
Kee
Bergman
Market strategist
Project Manager
Matej
Supej
Professor
Senior Supervisor
Benedikt
Fasel
Doctor
Founder Archinisis
Alessandro
Galloppini
Performance
Engineer
Marko
Laaksonen
Associate Professor
Senior Supervisor
Matthias
Gilgien
Associate Professor
Senior Supervisor

” I huvudet på en munk”

Förståelse, medvetenhet och koncentration. Förståelse är nyckelordet i Buddismen och det handlar om självkännedom. Medvetenhet handlar om att medvetet betrakta kroppen medans koncentrationen handlar om att lugna sinnet och få en ökad intuition. Detta är vad som övas inom meditationen i ett Buddistiskt Tempel. Vad går då detta koncept ut på? Enligt munkarna så handlar det om att hela, förfina och utveckla sinnet. Meditation är mycket gynnsam både för vår fysiska och psykiska hälsa. Upptäckten att hjärnan är formbar innebär att du själv kan ta ansvar för ditt eget välbefinnande.

Redan i gymnasiet köpte jag bl.a  böcker kring andlig utveckling, alternativ medicin och ekomat inom begreppet Life-Science. Jag kände ingen annan som höll på med det då så jag skämdes lite. Men nu har jag förstått att det kanske är just sådana som jag, som har lite svårt att sitta still som behöver meditera lite extra. Det behövs faktiskt inte många timmars meditation för att du ska få en utökad DMT-utsöndring av tallkottkörteln.

Det sägs att i ett avlägset förflutet var tallkottkörteln inte bara vårt tredje öga utan en mottagare och sändare inom begreppet kvantmekanik. Tallkottkörteln förbättrar kontakten med det högre jaget och den inre rösten. Forskningen sägs också veta vad som blockerar detta “tredje öga”. Det handlar om allt från skräpmat till intag av alkohol och tobak.  Genom meditation så kan faktiskt energi cirkulera i detta område trots en halvkast livsstil.

Men det finns dom som bemästrar detta genom meditation. Läste nämligen en intressant forskningsartikel “I hjärnan på en munk ” där hjärnforskaren Richard J. Davidson hade studerat munkarnas gamma-vågor i hjärnan. Dessa gammavågor har betydelse för inlärning, koncentration och minneslagring. Resultatet var att munkarna behöll gammavågorna även när de sov medan dessa gammavågor enbart uppstår vid problemlösning hos gemene man.
Artikeln finns att läsa i sin helhet här

Där jag bor i Bispgården har vi två tempel med munkar. Det finns olika inriktningar inom också Buddismen och munkarna tillhör olika “samfund”. Vi har Buddharama som har sitt tempel ovanför Thailändska Paviljongen och så har vi Wat Piyadhamaram som ligger i Bispfors. Hit kommer det årligen nya munkar som praktiserar och lär ut bland annat meditation och Piyadhammaram firar här i dagarna 12 års jubileum.

Många timmar har jag suttit hos munkarna som för mig blir som ett ärligt möte med mig själv. Lite som att gå och bikta sig fast jag går till munken. Ibland gör jag merit och ibland mediterar jag. Fungerar det då? Eftersom jag har mediterat sedan jag var 10 år så har det för mig aldrig handlat om ett koncept. Alltid varit mer självupplevt än bokkunskap.

Resultat. Jag älskar meditation och vill gärna dela med mig av den gåvan. Så välkommen att kontakta mig om ni vill göra ett besök hos munkarna i Bispgården!