Gunmarie
Persson
Social media
Hospitality industry
Kee
Bergman
Market strategist
Project Manager
Matej
Supej
Professor
Senior Supervisor
Benedikt
Fasel
Doctor
Founder Archinisis
Alessandro
Galloppini
Performance
Engineer
Marko
Laaksonen
Associate Professor
Senior Supervisor
Matthias
Gilgien
Associate Professor
Senior Supervisor

Vi kan lära oss folkhälsa från plantorna!

Har ni funderat över hur hjärnan och kroppen fungerar? Hur ofta låter vi inte våra tankar bli våra herrar istället för tvärtom? Att låta universum jobba för dig istället för att uppleva motstånd. Att låta mina tankar få bli mina tjänare istället för att de ska bli mina herrar?

Det här med helhetshälsa, folkhälsa och hur vi människor sakta men säkert stressar sig sönder och samman, det är ett så intressant forskningsområde.

Jag skulle vilja samla det som finns inom hälsa och förvandla det till ett användbart “mind”. Plattformen ser jag som en kreativ plats som möjliggör att vi kan ta oss dit vi önskar och att vara aktivt närvarande när vi gör det. Människors missnöje kan bli en väg till att visa andra. Att tillåta allt att vara som det är, att sjunka in i upplevelsen för att slippa stress och förbli avslappnad.
Just nu har jag mycket odlingsfokus på hjärnan. Skriver också en förstudie om en green-box med labratorium som finns i Bispgården. Den kan förädla och producera en oansenlig mängd plantor och i kombination med annat skulle denna kunna bli väldigt unik gällande både miljö, lokalproducerade grödor, permakultur som fytoremidering.
Har funderat mycket på växter kontra helhetshälsa. Läste en gång i en bok. Kommer tyvärr inte ihåg vem som skrivit men jag tycker det är värt att översättas och det handlar om empati.  När du planterar och det inte växer så skyller du inte på plantan. Du tittar efter olika anledningar till varför inte plantan mår bra. Den kanske behöver lite gödning, mer vatten, mindre sol och mer kärlek. Du skyller aldrig på växten.
Om vi har problem i livet, med familj, vänner, jobb eller vad det kan vara så skyller vi oftast på den andra personen. Många tar till självmedicinering i olika former för att dämpa känslor istället för att våga möta sig själva. Istället stänger man av alla känslor vilket till slut bara föder mera sjukdomar, kaos och destruktivitet. Men om vi vet hur vi ska ta hand om vänner, anställda eller vad så kommer de att må bra och växa, som plantan.  Att argumentera eller skylla på andra har ingen positiv effekt. Att istället inte skylla på andra, att inte argumentera utan att bara förstå.
Då kan du tillåta allt att vara som det är. Då kan man gå till ett ok och sedan är det över. Då kan man slappna av och sjunka in i upplevelsen som den är. Respekterar man inte situationen då är det tyvärr som det är. Det blir en fas, en våg men också så mycket enklare att gå vidare.
Att respektera varandras gränser är naturligt. Om du sedan också respekterar och förstår orsaken bakom vissa ageranden  och du visar att du kanske också verkligen förstår! Då är du fin! För då kan du också lämna situationen.  Med glädje. Med ljus och med kärlek!
“The moment you change your perception, is the moment you rewrite the Chemistry of your body” – Dr. Bruche H. Lipton